Thursday, June 23, 2011

makanan anak

Myiesha da masuk 8 bulan ni rase nk pelbagaikan lagi menu dia...start 6 bulan aku bg dia makan bubur kosong, then campur carrot n tukar2 dgn brokoli. kadang buat puree kentang n campur juga serbuk ikan bilis yg dah blend kat bubur dia....kadang aku bg juga puree buah pear dan epal....buah lain pisang aku penah try...buah pisang tu aku xmsk just lenyek2 je...dia makan ok je habis...tp dlm beberapa jam lepas tu dia muntah...abes semua kluar...so aku fikir maybe perut Myiesha xtahan lagi dgn gula dlm buah yg belum di urai...klau da di masak glocose tu sudah menjadi komponen yg ringkas dan mudah baby nak terima...So aku stop tak bg dah...

Ayam aku pun da penah bagi...potong halus2 dan masuk dalam bubur nasi dia...then just tapis kan je...tp ayam ni jarang aku bg...sbb cm leceh...haha...malas btol  mak myiesha ni...ikan pun da penah tp aku xsuke sgt sbb bau dia cm xbest klau wat bubur campur ikan...labu pun aku penah bg...sedap je dia makan...pg tadi aku campur kan tauhu kat dalam bubur nasi dia...tgk cmne penerimaan dia hari  ni...harap ok la....

Meh nk share pencarian di en Google....
 lepas ni tringin nk try bagi cheese kat dia...telur pun belum penah try bagi...anak korang ok tak klau bg telur...ngan nk try masukkan egg yolk kat mknn dia...biar berselera lg anak aku mkn hari2...

4 comments:

Hanani said...

kasih sangat suka makan telur...cheese pun dia suka...try and error je skang jaja..mesti lagi bam bam myiesha nnt...

jaja said...

telur tu masak cmne kak....cheese tu bg gitu je ke....mmg nk try...mcm xbest je bg dia mkn cmtu je..kite pun boring..

emilia said...

wah kagum la dgn ibu berkerjaya yg masih ghajin masak tuk anak.bgus betul.jadi semangat lak nk tunggu ammar boleh makan.iman ni payah nk makan puas la pujuk msk mcm2 tp payah gak.masih menu2 kejepunan gak yg dia suke..mne la gheti nk buat

jaja said...

Emi: ibu iman rajin masak pun iman xmo makan ke...rugi2...sedap2 plk tu ibu masak...