Sunday, May 29, 2011

breakfast

hari ni aku rajin buat breakfast...nk tau ape yg aku rajin...ni ha buat masalodeh...sbb pe aku buat kueh ni...sbb kat uma ada kacang dhal satu plastik tak guna2 pun...tah nape aku beli dulu pun xtau....klau nk tau kat dapo uma aku cuma ada benda basic je utk masak2...xde la bahan2 yg jarang2 guna...takat garam, kunyit, gula, bawang tu mmg sentiasa ada...klau rempah2 ke...tepung tu mmg xde...sbbnye klau aku konon2 beli mmg rosak je la simpan kt dapo xdi guna....breakfast hari ni pun terlebih rajin sbb sayang kacang tu kang rosak je...lg pun smlm time blogwalk ing ternampak org buat ni...mcm senang je...bahan dia pun xrumit...cume kena ada kacang dhal, garam, daun kari (ni ada pokok depan uma), cili, dan bawang...senang kan...sume bahan tu mmg dah ada...klau ikutkan kena guna cili kering pastu gunting halus2...tp benda tu xde, cuma ada cili padi tu pun ala2 da nk kering...jadi lahhh dr xde...hiihiii...

ok cara buat senang je...
1.memula rendam kacang dhal semalaman....klau mkn xramai buat sikit je la..sbb kacang ni pas rendam dia kembang...jadi double...haha...aku xtau aku buat dua cawan, dapat byk gile la...dah la aku mkn sorang. ok
2. sok paginye blend kacang tu...separuh blend halus...separuh blend kasar.
3.potong bawang, daun kari, cili dan buh sesudu jintan.
4.campur sume
5. pastu buat la bentuk leper2 then goreng
6. hidang dan makan rangup2....sedappp...aku cicah sos cili jek....

ok la for 1st time aku buat...tp terlembik plk adunan dia..sbb masa blend aku buh air...sbb ssh nk blend kan...haha...bedal la janji jadi....ni la dia maslodeh versi aku...

 
ok tak...jadi lah ek utk org yg xreti masak...lgpun mkn sorang jek...aku jarang buat bekpes...sbb klau hubby ada pun dia suke bgn lambat..so bgn mkn lunch je la....slalunye mmg hubby xde sbb dia cuti bukan on wekend...slalu weekdays....

2 comments:

Nem0 o0h Nem0 said...

ayah sy suka buat maslodeh ni.favvy sy..

ღnFashyaღ said...

alahai , teringin lak nak makan, dulu arwah ibu rajin buat kuih ni...sedap!