Wednesday, August 24, 2011

ramadhan bakal pergi...Syawal bakal menjelang

tajuk skema gitu...kehkeh...cmne persiapan raye...aku pun ala kadar je sbb mood spoil xde rumah cantik...haha..kitorang balik kg sabtu pagi...lepas hubby blk kerja pg tu terus gerak...klau hubby mengantuk terpaksa la aku yg drive...tp mcm dia bole tdo klau myiesha sebok nk main...sama je ye tak....huhuu....xsabar mau blk kg...ikutkan tahun ni turn raye belah hubby, tp terpakse turn umah aku sbb dia tak beraya...so kami berdua hanya di hantar balik ke kg aku je lah....ok gak la raye ngan mak abah...cume adik badik xsemua ada la...sbb kitorang da pakat...so tahun ni ramai yg beraya belah mertua dulu....aku ngan adik2 aku yg belum kawen je la ada nt...tp xpe lah syok gak tue...

Nape hubby tak beraya?...sebab dia kena kerja la kan. tak kan la saje2 xmo raye atau xde baju raye...huhuuu...dia kena keje hari raye tahun ni...raye ke 4 baru balik kg semula beraya ngan kami...Sedih? memanglah sedih...1st time Myiesha beraya tahun ni tp papa dia xde....eh klau hubby terbaca time kami da blk kg ni jgn sedih tau b....nk wat cmne kan tanggungjawab sbg pekerja...kang xde kerja lg susah...b nt pg raye minta jiran depan uma ke jiran seblah ke ketupat dan rendang...sian pulak terbayang kan b raye2 dok sensorang kt uma tue....hmmm tp ada baiknye, sbb bleh la hubby aku tolong jaga EBM dalam freezer tu...klau blackout ke ape...sbb tu la benda yg paling di risaukan klau cuti lama. ada gak hikmahnye....kan

Persiapan pulak utk Aidilfitri biasa je untuk aku...baju raye pun sebenanye baju tahun lepas yg xjahit lg sbb tahun lepas kan aku peknen, baju pun xbyk la...kire nye baju2 tu bawa ke tahun ni...ada 3 psg, beli lg satu kurung pahang adalah 4 psg tahun nie...hubby mmg xbeli ape sbb dia kate xde perasaan...kesian la b ni ( aku tau mst dia sedih cuma xnak pikirkan sgt je)...nk suh beli itu ini pun xnak...Myiesha pulak baju kurung ada 2 psg...satu puan fahsya yg bagi...satu lg beli...baju gaun n lain2 mmg byk la...klau kluar je baju dia...1st time beraya dgn anak la katekan... tu yg excited...

Ape pun moga di hujung2 ramadhan ni bertambah la amalan kite ni...sbb mmg xsempat n xbyk buat amal dalam bulan ramadhan ni...lepas dengar ceramah pg tadi lagi la terasa rugi sbb di 10 malam terakhir xde pengisian yg bermakna.....tapi tetap berazam nk tingkat kan amalan lagi...bak kate ustaz td tak guna klau hidup lama tp xde peningkatan amalan dlm hidup....kadang jiwa kite ni kena sentiasa di beri makanan2 mcm ni la...dgr tazkirah, ceramah...manusia kan sering lupe dan alpa...

myiesha pun nk pose.....

Monday, August 22, 2011

kemas ke tak

best baca blog org lain yg rajin mengemas umah sempena nk raye nih....jeles pun ada...huhuu...kalau dulu kt kg seminggu nk raye bile cuti je pagi2 da dengar sore mak jerit2 suh bgn (sbb pas subuh tdo balik) bangun suh cuci tingkap , lap sawang2, tukar langsir ngan tuka lapik krusi....hoho mmg kecoh la...aku adik badik pompuan ada 4 org deret mmg bagi2 kerja la...ko wat ni...aku wat itu...yg adik laki pulak tukang angkat yg berat2 la...kitorang jd tukang arah je...haha...best sgt masa tu...uma kat kg tau la...dah la byk ruang...atas lagi...tgh lagi...tu belum tgk bhgn bawah...adoi mmg memakan masa seminggu baru siap....ada gak yg part tukang masak ngan buat beskot...tp slalunye aku tukang kemas je...sbb xsuke masuk dapo...hahaa....tp skang kena suke la...kang sape nk buat kan utk family sendiri..anak dara lak masih kecik...yg mak pulak tiap tahun tukang buat bahulu lapis...pg2 da dengar mak pukul telur kasi kembang....tp skang mcm da xbuat kot...skang betukar ke kerepek pisang hasil tanaman abah aku di kala senggang...abah aku masih bekerja ye walau da berumur 64 tahun...tp dia mmg xreti dok diam...klau ada masa ada je dia bt...slalu berkebun di sekeliling rumah...hobby terbaru bela itik pulak...cucu cucu dia suka la klau balik...smp ada yg xnak balik dah...nk duk kg je...hiiihii

eh sebenanye nk cite pasal uma yg kitorang bertiga duduk skang ni...aku rase xde mood nk kemas uma tue...tp best tgk sume tuka langsir...beli itu beli ini utk rumah...ahhhh bile la nk bt tu semua...tunggu ada rumah sendiri ek...tp lambat lagi la...rumah sewa skang ni byk yg rosak sbb tu mls nk kemas...baru2 ni tangki air atas uma tu bocor...smp siling bawak ke dinding air tu turun....skang da ok tp menunjukkan simptom2 nye semula...sbb da bocor...tuan uma kate klau nk betulkan mmg kena tukar...so bayang la klau nk tuka kena la bukak atap sume tue...adoi...dalam uma da mcm ape je...dinding da horror gile...nk cat kasi cun kang bazir pulak...mst bocor balik...so biar je la mcm tu...bilik air lagi la...malas nk ckp...klau bersihkan pun tetap tak cun...yela taman universiti ni uma dia pesen lama...kire lantai pun simen...mmg tuan rumah xrenovate pun...itu la uma asal....gril pintu nk tecabot...tingkap lak klau buka langsir mmg org luar nmpk la...sbb uma ni end lot...malu ar nk buka...sudahnye xbeli pun langsir baru nk tak tukar pun sejak dulu...aku rase habuk pun da byk...waduhhhh...feel da tak rase rumahku syurga ku da....patut kena la suke kan...tp ape nk buat...dlm masa terdekat ni nk beli rumah baru tetibe mmg tak la kan....klau semudah beli eskrem hr ni gak g beli.....so skang ni mmg proses mencaru rumah sewa lain yg lebih ok...mmg da survey area mutiara rini....pulai jaya...pulai emas tp xjumpe...ada rumah kosong tp xde iklan pulak....keciwa gak la....

harap lepas ni jumpa le rumah idaman...walau xbesar tapi selesa utk kami duduk....

Thursday, August 18, 2011

10 months today

sape nama Myiesha Erieyna angkat tangan!!!!....hari ini budak tecik ni dah 10 bulan. da beso la kan...dah tak macam baby dah...sbb hari2 mengganas membuli mami smp penyek ken uli ngan badan bambam dia tue....ape ek nk cite...cite pasal perkembangan dia di kala usia menginjak 10bulan....byk la yg dia da pandai buat terutama membuli...ishhh ikut sape tah....


-berat dia xtau la dah brape skrang ni...sbb last timbang masa 8bulan...nt timbang lagi masa umur 1 tahun...

-gigi pulak dah tumbuh sikit kat bawah...tp xnmpk sgt lg. seb la dia tak menggigit...klau tak habes la

-makan pulak so far ok la...kadang berselera kadang mkn sikit...tp xpernah tak makan la...byk gak aku da sumbat kat dia selain bubur nasi n lauk pauk cm biasa....aiskrim pun da penah makan, biskut tiger susu, roti, kek, puding, kurma, sume yg biasa2 je la...xla mak dia ni bg mkn yg pedas...xpasal menggelegak pulak perut budak tecik tu.

-minum pulak...masih minum susu ibu lagi, macam2 gaya menyusu dia skang ni..smp tak terkata dah. geram je

-baju pulak da pkai saiz 12-18M atau 12-24M ikut brand...kadang ada yg utk 1tahun tp kecik sgt...ikut la...klau nk beli mmg kena ukur dulu...xleh ikut umur, kang xmuat

-Aktiviti pulak mcm2 da dia buat....merangkak, memanjat, meniti tepi2 meja sofa, asik nk berjalan je xreti diam, suke korek celah2 lantai, ape dia jumpa sume masuk mulut, naseb la jumpe lipas dia xmakan...adoi la. suke tepuk mulut pastu bunyi2...cer korang buat mulut bersuara pastu buka tutup ngan mulut...kan best bunyi tu...dia suke menda tu la skang ni...

- Sangat manja ngan mami...ngan papa ikut mood dia, tp slalu mengada ngan mami lebih la. nk buat kerja pun susah...nk melekat je meh masuk balik dlm perut....nakkk...pagi klau hantar uma BS da pandai berlakon. Mak ita panggil buat tak dengar je...paling kan muke...bile ambik nangis. buat muke sedih kat mami...haha xlayan...

-klau jumpe budak suke sgt dia....di lepuk pipi la...tarik2 baju la smp budak tu takut...pastu suke wat muke geram ngan tangan2 skali gigil sbb sgt geram kt budak lain...ishhhh patut budak lain yg geram kat dia...ni sebaliknya pulak. ape la myiesha ni...hr tu jumpa baby abes di kerjakan...abes penyek baby tu tau, xbagi lepas pulak tu...bahaya la myiesha...awak tu dah la berat...kang xpasal anak org.

Myiesha memang penyeri kami...klau xde rase sunyi je rumah tu, tp klau ada mmg bz la satu rumah...kejap ada je yg jerit panggil dia suh diam2....jerit suh pi situ....jerit jgn makan carpet....haha....macam ramai je anak...riuh sekampung....

Moga anak mummy n papa sentiasa di lindungi olehNya. Aminn

nyum nyum sedapnye handbag mami ni

Wednesday, August 17, 2011

Masak-masak ramadhan

tgk blog org lain sume rajin2 memasak kan...cayalah tabik spring kat korang semua...ada yg elak pegi param sbb takut mambazir...hihii aku pulak klau hubby ada mmg g param la utk berbuka...untuk sahur pulak mmg aku masak hari2 sbb xkan nk makan juadah berbuka pulak kan...bukan aku xmasak tau...sbb hubby aku tu xsuke makan lauk sahur sama dgn menu berbuka. klau nk makan nasi dah senang msk sekali utk buka n sahur. tp sebab nk mkn menu yg lain dr kebiasaan beli je la...org kate beli kt param bazir...tp so far harga makanan ni param Taman U ni masih lagi boleh di terima. Air satu bungkus rm1, laksa rm3, kuih tako 5 rm2...kuih2 lain pun ok xla singgit 2 ketul je...lagi pun kitorang beli ape nk makan je...so xla bazir masuk tong sampah...beli pun bukan lauk2 pun...kuih2 pun jarang beli...slalu beli ayam percik, kuih tako, air tebu, air kelapa, tauhu bakar, soto nasi, murtabak tu la selalu menu berbuka yg aku beli....

bila malam baru la aku masak utk menu bersahur...kadang bgn pagi 4.30 utk masak...sayur2 slalu msk pagi br sedap...klau agak lauk tu ambil masa masak siap2 malam tu.ok la kan...nk cepat, kang terbangun lambat xsempat plk nk masak....klau aku sorang2 aku goreng je telur makan ngan nasi taruk kicap...dahhhh klau hubby ada br masak lauk best2 sket...ye la makan sorang mana best...kang beriya masak pastu yg makan pun kite gak...tak menarik langsung klau cmtu...

Untuk dessert pulak suke gak aku buat...ni klau da xde ape nk bt...bubur kacang, bubur jagung, puding roti bakar, puding trifle antara menu yg da try buat...puding trifle tu ada lagi sbb buat2 dapat 5 bekas pulak...adei baru makan 2 bekas...sape nk abeskan ni....hr ni agak2 bole makan lagi tak ek...klau xleh bazir je buang...uhuuu

bubur jagung bersago pink...
puding trifle yg sendap....tgh lepak dlm esbok lagi...

menu yg lain tak snap pic...sbb macam takde deco pun...nk amek gambo mcm tak semenggah pulak...so biar la terbayang dlm fikiran je...hihi

JB Catering

weekend hari tu kitorang berbuka di JB Catering....diorg da pindah tempat baru, skang kat stadium larkin....nk cari senang je klau jumpe Stadium larkin jumpalah JB catering ni...so far ok la rege buffet dia makanan pun ok byk juga pilihan, dari masakan kampung, western, dessert, kambing golek sume cukup cuma cukup atau tak je ruang perut korang nk sumbat sume tue. harga berbaloi la dgn makanan tp klau nk banding dgn hotel mmg la kalah...hotel tempat pun da best makan pun kompem best...tp kadang ada gak yg xbest...

JB Catering ni ok la klau org cm aku ni nk g...buffet makanan byk terhidang tp yg mampu makan sikit je...ye la nk sumbat semua xlarat aku. klau yg jenis pemakan di sarankan mkn buffet la sbb berbaloi bole amek sume jenis makanan...makan sampai boncet...sape2 mau pegi bek booking awal...sbb mmg penuh gile dgn org...meja pun diorg terpaksa top up kat sume celah...xde ruang kosong pun...penuh dlam tu...

sempoi je tempat dia...xla grand sgt
rm 26.00 sahaja utk dewasa cik myiesha free jek...dia just mkn tembikai ngan bubur huhu
kambing da rentung hahah...kg golek...sedap gak la xrase sgt kambing dia...sbb da mandi kot...
meja depan kitorang...penuh weh diorg amek....ok la xrugi sbb mkn byk...tgk last2 licin ok...mmg berbaloi la sape yg tank beso...
aku mkn ni je...nasi beriani....len kali amek byk2 mcm org meja depan...ni rege xsmp rm26 kn tambah lagi ni
ni la budak bagak yg blanje kitorang makan....siap kire duit dlm purse lagik...



Thursday, August 11, 2011

ragam Myiesha berpuasa

Myiesha ni berpuasa tau....setakat ni baru 2 hari dia ponteng pose...maknanye dah 9 hari dia berpuasa...bagusnye kecik2 da puasa...Ye lah tiap kali mami dia bgn sahur dia pun nak ikut bangun makan...sebok mamm mamm...klau papa dia xde...tepakse la aku angkat je dia dok atas krusi makan sama2..klau dok melayan dia abes waktu pulak nk bersahur...aku suap je dia makan sama...berselera je plk tu...dgn gaya ala2 kena pakse bgn sahur...siap nguap2 lagi...( haaa sape suruh kan)...kang da beso nk suh bgn sahur liat siap la kamu myiesha....

tengok tu dok bersandar mcm xlarat je...
siap menguap...

ngantok la mami...(sape suh bgn kan...tdo je kan syok)

time bersahur pulak selalu xla beria hidang kat meja...dengo azan trus makan kurma byk2 minum air...kadang nk mkn ape pun xtau...mkn je ape ada...tu pesen klau habie xde...(kebanyakan nye mmg aku berbuka sorang...seminggu dua kali je buka sama)...klau dia ada baru beria waktu berbuka...yg paling eksaited mst la budak kecik yg berpuasa tu....nampak kite mengunyah je dia dah sebok mammm mammm mammm sambil mulut dia mengunyah2... lapar kan pose...so join skali la makan gak....budak tecik ni klau nk tau lambat tdo...dekat pkul 11 gak la klau di layan main lagi bole smp kul 12 baru tdo tu pun bile da kena paksa masuk bilik, kat bilik pun belum tentu dia trus tdo...sebok panjat2 aku ni...sakit tau...rase mcm nk sepak je (seb la anak tercinta)...kadang sepuk gak kaki dia...dah sakit sgt kan...mcm la mami dia ni patung yg bole di penyet2 sesuka hati....semmppooottt mak tau!!! huhu....

sori mummy....janji tak buat lagi, i lap u mummy (eleh janji2 kang jumpe buat lagi)

jgn la majuk2 mummy...meh myiesha beli kan ayam percik kat param...brooommmm

eleh mummy ni kena penyet pun nk majuk...malas ar layan....layan boboiboy lg best

Monday, August 8, 2011

3rd Anniversary

Hari ni 08-08-2011 anibesari ke-3 kami....Alhamdulillah dengan kurniaan yg tak terhingga, suami dan anak dalam keluarga kecil kami...moga ianya berkekalan selamanya...dan keluarga kami dimurahkan rezeki dan bertambah amal....Ape nk celebrate ek....mcm xde je huhu...tp Syok je tahun ni raye dah ada Myiesha...yeayyy bleh Myiesha teman mummy beraya sbb papa raye ke 4 baru balik....


08-08-08 
(bermulanya hidup kami berdua)




2009
(myiesha xde)






2010
(myiesha dalam mami tummy 8month)







2011
(myiesha dah ada....3 months old)



I love My Family 

My Husband has made me laugh, wiped my tears, hugged me tight, saved my life, watched me succeed, seen me fail, cheered me on, kept me going strong, put up with my mood swings, has said everything will be alright when things get tough, keeps me sane. My husband is a promise from Allah that I'll have a friend forever .. (copy paste jek hihi)...
Hope my husband always like that forever n ever till i die...i love u much much 8x hoho

Thursday, August 4, 2011

EBM July

Update untuk EBM July...Alhamdulillah masih ada rezeki untuk anak-anak minum susu ibu...stok dah tak semeriah dulu...tp still ada lagi...setiap hari masih pumping 3 session...n kadang dapat lah simpan 1 atau 2 plastik...tgk keadaan, tp setiap plastik hanya dapat 6 atau 7 oz jek skang ni...jadi lah drpd xde kan....

Bulan ramadhan ni still buat 3 session sbb klau tak buat 3 kali mesti xdpt nk simpan untuk jadi stok...da buat masa 1st day sbb nk balik cepat skip session pkul 5...mmg cukup2 je untuk esok 8oz je...kena top up ngan EBM beku la...so dah la xdapat simpan...kena ambil stok beku tanpa pengganti...so hari berikutnya buat 3 session cuma kena awalkan dr hari biasa waktu pumping tu...semalam dapat lah 14oz...satu plastik simpan jd stok dan 8 oz lagi untuk kegunaan esok...mmg di akui bulan puasa stok makin kurang pada aku la...xtau org lain...maybe sebab pemakanan..lg satu kurang minum air kan waktu puasa ni...malam pas buka perut da penuh mmg xleh masuk air da...mmg aku max kan minum waktu malam...smp nk ke tidur pun minum air byk2 smp kembung, tp production tetap sama...

Tapi still bersyukur la sbb ada juga hasilnya, kalau nk di bandingkan ibu-ibu lain yg xberpeluang menyusukan anak mst lagi sedih kan....aku sedih sbb rasenya aku hanya boleh supply EBM kat anak susuan aku Khalisya Husna rasenye last bile Myiesha masuk umur 1 tahun oktober ini...sedih la kena stop kan...tp aku kena la fikirkan kemampuan diri sendiri juga...wuwuwuwu...sedih tau klau di fikir kan...banyak kali fikir perkara ni...Setakat ni anak mummy husna dah minum stok bulan Januari, Februari dan March, bulan ni punye kegunaan ibu dia belum ambil lagi...maybe ibu dia serba salah kot....eh jgn berperasaan begitu tau Fashya...sbb niat di hati nk bg smp umur Myiesha setahun...harap cukup lah ape yang di berikan selama ini walau xbyk mana pun...(nada sedih...pose2 xboleh nanes). Harap lepas ni ikatan adik beradik antara anak-anak kite nanti xkan putus....walaupun sudah putus bekalan lepas ni.... sob sob... :(

dah tak tersusun...sebab klau buat sepah2 nampak lah byk bakul ni...haha hanya ilusi mata...
stok July boleh tahan sampai Januari 2012

Wednesday, August 3, 2011

wordless wednesday

sempena bulan cinta


Tuesday, August 2, 2011

salam ramadhan 2011

dah hari ke2 ramadhan baru nk wish ek...xpe la janji aku pose dr hari pertama...Harapan pada tahun ni moga aku puasa penuh. macam tahun lepas aku ponteng satu hari atas arahan nurse di klinik sbb time tu aku tgh peknen 8bulan n time tu la nk suh aku minum air gula yg sendap gile tue...Kire bukan salah aku la kan sbb xpose tu....so tahun ni wajib pose full klau tak xbleh raye....Mustahil?? boleh la...eh bukan sebab aku aku da menopos ek...tp sbb kawan tiap bulan aku tu dah lama tak menjenguk sejak aku melahirkan Myiesha 9 bulan dahulu, maybe sebab aku fully breastfeed kot...so selama 9 bulan ni gak la aku xya spend duit utk beli brg keperluan wanita (itu pun nk mention ka)...hahah...dan lagi satu mendatangkan muskil pada dr sbb masa aku g kenek minggu lepas sbb pening2 dan macam nk demam doc suh test pregnancy, tp tak buat sbb makmal kat kenek sini tgh renovate, so terlepas di situ...mule2 muke da suspen...tp jadi cool balik...tp aku kena confirm buat gak sbb nt aku nk buat medical checkup utk reg jadi student, mst kena X-ray so just utk make sure tiada insan comel dlm tu baru proceed utk x-ray.

Semalam puasa Alhamdulillah biasa2 sahaja...cuma xlarat melayan Myiesha yg semakin melasak...xlarat aku nk tarik dia...kejap panjat sana...jap panjat sini...adoyai...xsabo aku nk kerja...biar Mak ita dia yg jaga....xlarat nk angkat dia je...berat dia dah berapa la skang ni...mcm makin berat pulak anak aku ni..

Petang sempat la berjalan ke param taman u...tempat yg menjadi singgahan sejak 6 tahun dahulu...wahhh lama gak aku dok sini ek...beli juadah pun asing2 plastik mcm rumah asing2 jek...huhu...sebabnya hubby aku shif malam. xbest la buka pose sorang2...bile shif malam mmg xjumpa la...jumaat kang baru jumpa en hubby...huhu...sahur dan buka berdua je la ngan Myiesha start pagi td...nk msk best2 pun xde selera sbb sorang...bersahur nasi + telur goreng + kicap je...haha..sok mau sahur menu yg sama gak ke ek?...

Ok la Selamat menjalani Ibadah puasa kepada semua kawan2...samada menyambut bersama suami, kawan-kawan, atau pun yg berseorangan. Apapun semoga ibadah kite di terima oleh Nya...Aminn

hye kawan-kawan selamat berpuasa....
(model baju raye psss: ibu fasya tantek tak)