Friday, April 29, 2011

mood balik kg

yeyeh kami nk balik kg petang ni lepas solat jumaat...pg ni aku masih masuk office...sbb cik abg pagi baru blk keje...dia kan shift malam...so biar dia tdo dulu...kang aku kena drive lebih plk masa blk nt...hohoo...xsabo mau balik...tp baju xpacking lagi...aku longgok2 je satu tempat dgn harapan nt cik abg balik dia masukkan la dalam beg....hahah...baju Myiesha pun sama..aku longgok atas sofa...tapi sume da berlipat la..xla longgok2 cm ulat gonggok tu...keji la tu...aku kan isteri kn la buat elok2...

balik ni kire macam cuti 4 hari la isnin baru balik JB semula...kg kitorang dua dua kat banting...so kena la bahagi dua cuti...tp balik uma mak aku dulu...besnyeee lama xblk...nk lepak2 kt uma...nenek pun da lama xmain ngan myiesha...Wan pun nk men ngan Myiesha...tp tu la balik yg sebelum ni bile Wan nk amek dia je dia nangis...tp klau belah aku sume dia ikut...mengada tol...maybe dia da biasa kot sebab masa pantang kan aku lama kt uma mak....so mcm da familiar la konon2...cettt...

ok la tgh mood happy nk blk kg petang ni....Doakan perjalanan Selamat dan lancar...bye bye

Wednesday, April 27, 2011

cakar rimau- day 2

hohooo gengster tak anak mummy ni...dah xnmpk gurl cm boy tgh melasak kan...cm suke bergaduh jek muke ada bekas cakar rimau....skang aku letak gel LUKANO dari HEALIN brand...membe aku da yg suggest suh buh menda tu kate calar2 cepat ilang..xde kesan degil yg tinggal..so rajin la aku pi tenyeh benda ni kat scar Myiesha ....
ni tgh nk mamam...bising je mulut trus aku bg bubur instant..abaikan org seblah tu...pegang anak nk makan sambil baring...
hoooo gengster tak...ganas tak....
budak gengster blajar minum air kosong

Monday, April 25, 2011

Myiesha injured

Terkedu aku masa ptg td amek Myiesha dr umah BS...masa BS nk bg Myiesha kt aku dia beria2 minta maaf...ngat kenapa la kan...sekali aku tgk muka my baby aduhhhh tak terkata di buatnya...aku cuma tgk je muka Myiesha sambil cium2 muka dia berkali2....uwaaaa...aku da sebak rase nk mengalir gak la air mata ni...BS minta maaf sgt2 kata tak sengaja...dia tgl sekejap dah jadi gitu...tgk la muka baby saya ni.....

tengok...sian tak my baby muke calar balar...da tak cun da anak mummy...aku tgk dalam gak luka dia tu...sampai terkopek gak la...pastu ada dua ke tiga garis kat muke bambam dia tue...hadui..tiap kali aku tgk muke dia...sedihhhhh betul la...papa myiesha tgk pun xtau nk kate ape...tak terkata...BS kate dia main kertas keras...dia xpasan tgl jap...tp xtau la aku tgk cm bukan kena kertas...mcm kena benda tajam je...sbb ada beberapa calar...xkan la da luke satu anak aku still main lagi...mst dia stop n nangis...ni tak byk pulak luka nya.....harap BS jujur la dgn ape yg dia kata...aku bukan nk marah2 dia...sbb dia yg akan jaga anak aku..lebih lama dr aku jaga tiap hari...hmmm moga anak aku berada dalam lindungan Nya....harap lepas ni xde ape2 lagi yg jadi pd baby bambam ku ni...

Sunday, April 24, 2011

hari minggu...

petang td g Tesco Bukit Indah...bukan nk soping2 pun...lom gaji lagi kan...cume nk beli diapers Myiesha...sbb tgh ada promotion...kitorang mmg beli time tgh ada sale jek...klau tak xde la nk beli....tp stok mmg sentiasa ada...walau xhabis lagi beli je time tgh murah....Myiesha pun xde la pkai brand yg mahal2...nasib baik kulit dia jenis yg kebal....xkisah pun brand apa...ok jek..sume bedal....huhuu...nk pakai kan CD aku tak sanggup...sejak2 da mkn ni poo poo dia fuhhh 'wangi' sungguh la, kaler pun da xmcm poo poo baby, klau ada berus basuh montot aku beli je...tp kejam betul mak myiesha ni haha...basuh berak anak pun geli....xpe2 aku tgh belajar utk tidak geli time basuh poo poo anak lagi lepas ni....sape yg pkai CD tu mmg aku salute la...rajin n sanggup je basuh CD anak...kagum2....teruskan perjuangan anda ok...


budak tgh bizi makan buku

Saturday, April 23, 2011

Jumpa adik irfan

siang tadi aku n myiesha g uma nisa...tgk anak dia irfan...dia da blk sini lepas cuti bersalin...syokk betul cuti 3 bulan kan..aku ritu 2 bulan je..tp tu pun da kebusanan tahap gaban...tp klau nk merasa 3bln tu kena proceed utk adik Myiesha nt...hohoo tgk best ke tidak cuti 3bln tue....

eh cite adik Myiesha yg bernama Irfan...comei je dia, tp asik tdo je..penat la katekan...so cik bambam yg sebok kt umah ibu Nisa...Myiesha da ada Mummy..Mak..Nenek...skang Ibu pulak..seronok la dia...meh tgk budak dua org yg momei2 ni....Irfan ni pun ibu dia bagi susu badan...mummy harap murah rezeki irfan...moga di permudahkan lah ibu irfan nk fully BF irfan kan....

irfan yg bambam juga
budak ni jeles..dia pun nk bergambo gak

tengok la..dia yg over2 kan....

Thursday, April 21, 2011

excited bagi anak makan

Myiesha kan da masuk 6bulan kan...so aku sbg mummy dia sgt la eksited nk bg dia makan siap beli beras lain utk bt bubur dia, sbb beras kitorang xseswai utk baby....mule2 aku bg bubur kosong..ada la bg 3 hari..pastu skang letak carrot plk...td BS kate abes dia makan satu bekas tu...gud gud...suke mummy tak membazir beras..hoho...tp tu la aku xpandai nk bajet lagi...aku masak 2 genggam je beras...tp penuh satu periuk plk..hohooo mcm anak kembo 8 je aku masak...xpe2 pasni aku kurangkan kuantiti beras..masak ckup2 je...bole la myiesha mkn bubur panas tiap2 hari...hasil air tangan mummy dia yg tgh rajin ni...penah gak try bg biskut MILNA tu..taruk susu sedap gak dia makan...sampai tak menyabar2 tunggu sudu masuk mulut....gile suke aku tgk dia makan...camni kot ek perasaan mak mak kali pertama bg anak makan....semalam kan aku on leave saje nk habiskan satu hari ngan family...kiotrang jalan2...sempat la beli brg makan utk dak bam tu...saje gatal..xde budak kecik xmerasa nk beli...ni dah ada abes sume nk beli..seb xsume aku beli...geleng kepala je papa Myiesha tgk...hoho..

 ni brg mkan yg sempat dibeli...klau tak sume nk beli...excited la katekan..
siap ada beras terselit di belakang tu...baby cubes pun beli...konon nk buat puree buah2 utk Myiesha..


ni muke budak excited nk makan pulak...aku n hubby tgh sedap2 makan eskrem yogurt kat tutti frutti dia pun sibuk...so aku bg dia makan sudu je...siap bunyi ammmm...ammm...sedap kot makan sudu tu...haha

Monday, April 18, 2011

6month a go~~~ (^_^)

6 bulan dahulu saat ni aku tgh sakit contraction hendak melahirkan Myiesha...sungguh indah saat itu...hari yang sama...ISNIN jam 9.30am aku selamat melahirkan anak perempuan yang bambam...tp sayang nya papa Myiesha xberkesempatan utk melihat saat kelahirannya....sbb hubby xsempat sampai kg dr jb....Myiesha cepat sgt mau keluar...masih teringat saat nurse meletakkan baby Myiesha atas badan mummy sebaik saja myiesha keluar dari rahim mummy...hilang segala sakit yg mummy rase....indah sgt saat tu....walau susah mau teran kamu anak....huhuuuu...sgt haus lepas teran...haus2 nurse cuma bg air milo cair jek...jadi la kan...dr xde...cair2 pun abes mummy sedut...hihii....

Myiesha 6bulan da pandai ape ek...
1- Myiesha masih minum susu mummy...Alhamdulillah Allah masih memberikan rezeki susu badan utk Myiesha..
2- Mummy da introduce solid food...bubur nasi kosong...tp kamu suke sembur2..xpe mummy seronok tgk keletah kamu tu.
3- Sgt suke meniarap...da pandai terlentang tp tu mummy perasan sekali je smlm...xpe usaha lg ek syg
4-Sudah pandai membebel....perkataan pertama yg kamu bebelkan dadadaddadadadaaaa.....
5- Berat dia sama dgn sebelum ni...8.4kg berdiet anak aku ni...da xbambam sgt perut dia cm dulu...


Harap Myiesha sentiasa sihat n menjadi anak yg solehah ok...Mummy n papa love u so much....


Sunday, April 17, 2011

bubur sentosa

bubur sentosa ni mmg sedap...sejak zaman bercinta...da kawen n skang da ada myiesha tetap dtg makan kt situ...kire ni 1st time la sejak myiesha lahir...dulu kerap gak la pegi mkn bubur kat situ...huhu...sape yg dok area jb mesti tau kat mana tempat ni....kat situ mmg pemes ngan bubur ni...rata2 org dtg situ nk makan bubur...side dishes dia suke hati la...ada kerang rebus...ikan bakar...

sebenanye cik abg la yang ajo makan bubur kat sentosa ni.....dulu mcm xsuke mkn kt situ.. yela tempat dia tepi jalan je...tp lama2 syok pulak..sedap bubur dia...hihii...sape2 nk g senang je...just lalu Jln Tebrau...then masuk simpang yg depan dia ada kedai tayar Good year belah kiri n kanan kedai tayar Continental....jum la try

ni set utk 2 org makan...myiesha tgk je...aku suap gak bubur kosong kt dia...hihi

Friday, April 15, 2011

kerja

wekend ni mummy kerja lagi....da 3weeks straight kerja non stop...hohoo...myiesha aku post lagi kat umah "nenek zah" lagi...mmg da jadi cucu kak zah betul budak tu...sbb sabtu ni myiesha g ikut ke pasir gudang, ada saudara kak zah nk bertunang kot...aku bagi je sbb tgk myiesha xde problem ngan family kak zah...
Tapi yang syok wekend ni last kena mengajar....so next week bole la lepak2 depan tv n buatkan bubur myiesha...skang aku bg je pisang penyet2 kan sket bg dia, tergedik2 badan dia makan...geli agaknye ada benda masuk mulut.....tu pun nk dekat mlm br bagi...ye la aku blk kerja da pukul bape kan...wekend pun sama...xde masa aku nk intruduce solid food time lunch hour...klau bole biar la 1st makanan yg dia terima adalah dari mummy dia sendiri.... lepas tu let be  BS dia yg suap....hihi...

jum baca buku n writing book chapter....hari ni kena siap gak...hoho

Wednesday, April 13, 2011

budak belajar membebel

video
seperti yang di janjikan...Myiesha membebel...tu je la yg dia pandai sebut skang nie...sambil membebel sambil lidah kluar.....ada sore mummy plk pakse anak membebel...sedap juge sore mummy myiesha tu kan...kuikui...wekend ni mummy kena keje lagi..myiesha kena post ke nenek zah lg...n hari ni bawa myiesha pegi jab utk 6month berat dia sama je mcm 5bln ritu....8.4kg ok la nk ringan badan kot...hri tu kan dekat seminggu dia muntah xleh susu byk2...skang Alhamdulillah dah ok...isnin depan genap la Myiesha 6bulan...da besar anak aku ek...dah kena rajin masak bubur plk utk cik bam...aku tak try bg lagi...adui bile nk try bg la...ngat nk bg wekend tp wekend asik keje je...tg la karang...huhu.

Monday, April 11, 2011

myiesha da pandai cakap....hoho

mummy myiesha ni bz gile....da 3 weeks non stop xcuti...kerja di hujung minggu...seb baik minggu ni last keje on wekend...sebulan kerja non stop...sian myiesha anak mami ni...wekend aku xhantar myiesha ke rumah BS...hantar uma nenek angkat myiesha...hihii...nenek angkat Myiesha ni sebenarnye akak satu opis aku...Kak Zah nama dia...syukur sgt sbb dia sudi melayan myiesha ni...tgk pun da serasi...seronok je dia dok situ..yela ramai kakak2 n abang main ngan dia...suke la kan.....

Eh topik ke laut plk...sebenarnya nk ckp pasal Myiesha da pandai cakap...kiut je bile cakap..mcm nk gigit mulut kecik dia tu....hohoo....next entry la aku buh video dia pandai ckp...tertinggal kt opis lak external tu...hoho

Thursday, April 7, 2011

rindu....entry jiwang lak pepagi ni

Rindu la kat papa Myiesha...huhu..lama dah xjumpa my other half tu...
walau dok satu umah tapi time2 cmni mmg xjumpa pun...tinggalkan jejak2 je kt umah tu...
rindu rindu rindu rindu...Myiesha hari ni kite jumpa papa ok
.....papa yg dirindui.......hoho

Wednesday, April 6, 2011

muntah

hmmm entry geli sket nk dengo tapi muntah dak kecik xla kluar macam2...kuar susu je...cik myiesha ni sejak minggu ni asik muntah je...tp bukan muntah2 manjang...satu malam sekali je...xtau nape la dak ni skang...abes aku ngan dia banjir tiap malam dek muntah susu dia tu....asik tukar baju je dua2 beranak ni...mana lg satu beranak????...papa?? papa xde...papa myiesha keje shift malam...jadi dua beranak ni dok berperang la dua2 sbb sebok nk tuka baju bersihkan sume...tp slalu aku g tuko baju dulu...aku biar je dia dok sensorang dlm kebasahan...haha...geli weh walau muntah anak sendirik...hahaha...ape punye mak la...

malam tadi tgh menyusu dgn semangat dia stop....pastu bt muke pelik n tetibe muntah dgn banyak...yg mlm 1st tgh malam...tgh tdo aku angkat trus kluar sume...malam ke2 aku baringkan tetibe dia muntah...tp pas tu dia bt muka cool je....pelik la aku kenapa skang jadi mcm ni...sblm ni walau dia nyusu dgn byk ok je...tp skang kluar balik....pelik2...aku dalam proses investigate ape punca nya...n skang aku da tak bekal kan EBM 4oz...just 2oz tiap botol...budak patut makin besar makin minum byk...cik myiesha ni makin beso makin sikit lak dia minum....kesian anak aku....ke normal ek cmtu....sape tau meh la share cite....

ni la dia budak yg suke me muntah kan isi perut....jap g nak introduce solid food plk...alahai malasnye la jd mak ni...hohooo

Monday, April 4, 2011

update my journey

post ni bukan ape tau...aku takut2 nk post sejak satu isu tu jadi HOT sejak dua menjak ni...post aku ni xde kena mengena ngan sape2 tau...post ni hanya di dedikasi kan utk my dotter bambam Myiesha Erieyna...entry ni utk menghapdet my journey dlm menyusukan my princess ni...sbb aku pun xsangka aku dapat buat smpai ke umur dia 5bulan lebih dan Allah mengurniakan rezeki yg cukup untuk aku dan anak aku...sebab bulan 3 da habis dan sudah masuk ke April aku nk hapdet eskrem2 myiesha ni....aku risau Myiesha skang xmo minum sgt bile waktu siang kat umah BS...jumaat lepas dia muntah maybe xsedap perut...doc kate maybe perut masuk angin sbb aku gtau siang dia minum sikit2...tu yg demam on off...dia punya poo poo pun agak berbau pastu...n kaler x kaler kuning cm BF baby mcm kaler ape pun aku xtau nk kate....tu yg aku suspect ada something wrong...nk kate salah makan...aku xstart solid food...risau gak...dah la wekend smlm aku keje..kena mengajar...hubby aku jaga asik meragam je...susu pun xmo sgt...huhu...harap cepat la baik dak bambam tu...tp dalam xsihat tu...masa g jumpa doc, timbang da 8.8kg...hari tu genap 5bln baru 8.4kg...dlm 2 minggu da naik 400g....xpe la sayang yg penting anak mummy cepat sembuh.....



ni stok terkumpul untuk bulan March tp aku xkira plk ada bape...bole gitu, malas betul la aku ni...hadoi...eskrem2 bulan 3 ni dah masuk dlm plastik, pasni tray ni nk kumpul stok bulan 4 pulak....Moga aku sentiasa di murahkan rezeki..walau xbanyak tp cukup la utk anak aku tu...